Kategorie článků

Kuchyně (3) Matrace, Postele, Ložnice (8) Sedací soupravy a křesla (2)
Články

Pět rad pro kvalitní a pohodlný spánek

Všeobecně je doporučováno dodržovat alespoň základní pravidla spánkové hygieny – nejíst těžká jídla před spaním, vyhnout se alkoholu, neřešit složité životní situace apod. Velmi důležité je také v jakém prostředí a na jaké posteli spíte. Představíme Vám pět zásad, které byste měli dodržovat, chcete-li problémy se spaním odstranit.

 

Nepleťte si ložnici s pracovnou či obývákem

Určitě to znáte: „…ještě dopočítám platby, dopíšu email, podíváme se na sobotní film…“ Už dost! Ložnice je určena výlučně pro spaní nebo milostné hrátky, tedy žádná pracovna, obývák či tělocvična. Vždyť postel si také nedáte na chodbu nebo vanu do ložnice (i když by se to někomu líbilo).

 

Tato pro spánek naprosto zbytečná zařízení Vás rozptylují a odvádí od klidného odpočinku. I když Vás možná omezuje bytový prostor, pokuste se dát pryč rotoped, televizi i domácí kino. Uvidíte, jak se Vám bude dobře spát!

 

Ticho a tma dokážou zázraky

Pro dobrý spánkový cyklus je důležitý hormon melatonin, jehož tvorbu omezuje právě modré světlo počítačových obrazovek. Dokonce i svítící kontrolky, číslice na digitálním budíku nebo telefonu mohou způsobit, že se nevyspíte. V ideálním případě by Vaše ložnice měla mít naprostou tmu. Pokud musíte v noci na záchod, rozsviťte si jen malé světlo. Pro tyto příležitosti jsou vhodné úsporné žárovky s pomalým rozsvěcováním.

 

Vedle světla nás může rušit i hluk. Jestliže žijete ve městě nebo v rušném prostředí, těžko s tím něco uděláte. V podstatě máte dvě možnosti. Tou první je pořídit si špunty do uší, což je sice finančně nenáročné, ale zato pro některé dost nepříjemné řešení. Druhou možností je nahrát si na CD nebo jiné přehrávací audio zařízení tzv. „bílý šum“. Má speciální sestavu frekvencí, které ruší okolní zvuky a lidskému uchu přitom vůbec nevadí. Projíždějící auto nebo hlučné sousedy tak neuslyšíte.

 

Dbejte na pořádek

Ne nadarmo se říká „čistota půl zdraví“. V tomto případě platí, že pořádek a čistota v ložnici je předpokladem pro zdravý a spokojený spánek. Je to prosté a jednoduché. Mikroorganismy, které vyvolávají řadu kožních onemocnění a alergií, nemají v dobře uklizené ložnici žádnou možnost výskytu. A navíc, není moc příjemné budit se v noci kašláním a kýcháním kvůli zvířenému prachu. Nezanedbatelný není ani dostatek volného prostoru. Jde sice jen o optický vjem, ale je důležitý pro uvolnění mysli.

 

20°C a dost!

Ideální teplota v ložnici je mezi 16°a 20°C. Pokud máte rádi více tepla, pořiďte si teplejší přikrývku, avšak víc už netopte. Říkáte si proč? Během spánku dochází k přirozenému poklesu tělesné teploty, což samozřejmě ve vyhřáté místnosti nejde. Vždyť si vzpomeňte na horké letní noci, kdy se Vám špatně spí – to je právě kvůli vysoké teplotě vzduchu. V takovém přehřátém prostředí nejsme schopni usnout hlubokým spánkem a často se budíme.

 

Dobrá postel je základ

Těžko bychom se dobře vyspali bez kvalitní postele. Vybrat takovou, která bude poskytovat dostatečný komfort, je opravdu náročné. Jejímu výběru byste měli věnovat dostatek času i financí. Jak na to?

 

Postel: Jen někteří si mohou dopřát postel širokou skutečně tak, jak by si představovali. Ovšem i když jste omezeni prostorem, měli byste se řídit pravidlem, že pokud dáte ruce za hlavu, lokty by se neměli dotýkat partnera. Délka postele by měla být asi o 20 cm delší než Vaše výška. Pokud máte vyšší postavu, není problém vyrobit postel na míru.

 

Matrace: Na dnešním trhu se objevuje široká škála matrací, ze které si vybere opravdu každý – děti, teenageři, dospělí i senioři. Pomohou od bolestí zad, hlavy či kloubů. Při jejím nákupu zajděte do obchodu a bez ostychu si na ní několik minut poležte. Jen tak budete mít zaručeno, že Vám daná tuhost vyhovuje. Pro manželské postele jsou ideální partnerské matrace, které mají odlišné tuhosti ložných ploch. A nezapomeňte, že každá matrace má mít odpovídající podklad – rošt nebo pevnou desku.

 

Polštář a přikrývka: Pokud patříte mezi alergiky, sáhněte po polštáři a přikrývce s antialergickou výplní. Důležité je, aby se daly prát na vysoké teploty. Nežádoucí bakterie a roztoči se zničí až při 60°C. Přikrývku si vyberte takovou, která Vás zahřeje a současně umožní proudění vzduchu, předejdete tak nadměrnému pocení. Od zablokované páteře a bolestí hlavy Vám pomohou anatomické polštáře.

 

Povlečení: Záleží jen na Vašem vkusu a estetickém cítění, jaké ložní prádlo si vyberete. Velmi příjemným a léty osvědčeným materiálem je bavlna.

 

Nábytek PANDA Děčín

Pět rad pro kvalitní a pohodlný spánek - Nábytek PANDA Děčín Pět rad pro kvalitní a pohodlný spánek - Nábytek PANDA Děčín